home

TYPO

Wat is typodruk

 

 

 

Of het nu de chinezen waren die als eerste de boekdrukkunst uitvonden of enkele pientere westerlingen zoals Gutenberg,Coster en Martens. Wie zal het zeggen?

 

Het belangrijkste is dat deze uitvinding de aanvang was naar een groot succes binnen het drukwerk gegeven. Het principe bestond uit het bij elkaar zetten van loden letters in combinatie met tekeningen

die ook uit hout of metaal werden gesneden, om zo hele pagina’s te kunnen ‚drukken’. De drukvorm (verzameling van letters en beeld) werden echter in het papier gedrukt en hierdoor zag men op de achterzijde van het papier dat de vormen van letters en beeld waren ingedrukt.

Dit kwam simpelweg van de kracht die nodig was om de drukvorm leesbaar op het papier te krijgen.

 

Deze techniek is niet te vergelijken met reliëfdruk. Bij reliëfdruk worden langs beide zijde van het papier clichés gebruikt, door hoger- en lager liggende delen die perfect in elkaar passen. Wanneer deze op elkaar worden geduwd met een papier er tussen, dan zal de vorm, beeld, letters… in het papier worden gedrukt en voel je aan de bovenzijde het beeld  hoger liggen en aan de achterzijde voel je het beeld dat in

het papier is geprest, dus lager liggend. Kortom het hele gebeuren steunt op het principe van

een wafelijzer waarbij je deeg ook de vorm van de boven- en onderkant van het ijzer aanneemt!

 

Essentieel verschil tussen typo en reliëf.

  • Typo: hierbij worden op 1 zijde van het papier loden letters gedrukt. (door de kracht van de drukvorm op het papier zie je de indruk op het papier.)
  • Reliëf: bij deze techniek wordt het papier tussen 2 vormen geperst met hoger en lager liggende delen (wafelijzer-systeem)

info@securedfinepaper.be

tel&fax 03 827 51 72

puursesteenweg 390a, bornem, belgium

 ©  design & development by Secured Fine Paper